Rentevoordeel bij in- en doorlenen belast

Het rentevoordeel voor een directeur-grootaandeelhouder (hierna: dga), bestaande uit het verschil tussen aan de bv te betalen rente en spaarrente over het bij de bv geleende geld, kan belast zijn in box I. Dat heeft Hof Den Haag onlangs beslist.

Belanghebbende leende een bedrag van € 788.518 van zijn eigen bv tegen betaling van een rentevergoeding. Belanghebbende zette vervolgens het geleende bedrag op een internet spaarrekening waarop hij een hogere rente ontving dan de rente die hij aan zijn bv betaalde. Belanghebbende behaalde daarmee een voordeel van gemiddeld 1,1%. De inspecteur was van mening dat dit voordeel belast was in Box I. Belanghebbende ging hiertegen in bezwaar en beroep. De rechtbank gaf belanghebbende gelijk, maar het hof besliste anders.

Positie van belanghebbende Het hof overwoog dat de positie die belanghebbende als directeur en enig aandeelhouder van een vennootschap met een substantieel bedrag aan overtollige liquiditeit hem in onderhavige jaar in staat stelde de overtollige liquide middelen van de vennootschap te lenen onder zodanige voorwaarden dat met de gelden uit deze lening voordeel was te behalen. Gelet op de directe samenhang tussen het verkrijgen van de gelden en het plaatsen van deze gelden op een internet spaarrekening, met een hogere rentevergoeding dan aan de vennootschap te betalen rente, moet dan ook worden aangenomen dat de volledige zeggenschap van belanghebbende in de vennootschap hem in staat stelde in privé een voordeel te behalen.

Werkzaamheden Er was naar het oordeel van het hof dus sprake geweest van werkzaamheden van belanghebbende die het resultaat van de transactie in voor belanghebbende gunstige zin hebben beïnvloed. Het aldus door belanghebbende behaalde voordeel had de inspecteur dan ook terecht, als resultaat uit overige werkzaamheden, tot het belastbaar inkomen uit werk en woning over het jaar 2003 gerekend.

#bron# Hof Den Haag, 5 januari 2010,LJN:BL 2267

Over belastingvragen

Ervaren belastingadviseur
Dit bericht werd geplaatst in Inkomstenbelasting en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s