Tijdelijke maatregelen woningmarkt al bekend gemaakt

Minister De Jager van Financiën heeft vooruitlopend op de presentatie daarvan in het Belastingplan 2011 een pakket tijdelijke maatregelen bekend gemaakt om de woningmarkt een impuls te geven. De maatregelen geven mede uitvoering aan een op 1 juli 2010 door de Tweede Kamer aangenomen motie met stimuleringsmaatregelen voor de woningbouw.

De fiscale maatregelen betreffen de volgende:

  • een tijdelijke verlaging van het btw-tarief van 19% naar 6% voor arbeidskosten bij de renovatie en herstel van woningen ouder dan twee jaar na het tijdstip van eerste ingebruikneming. Deze maatregel gaat per 1 oktober 2010 in en vervalt per 1 juli 2011.
  • een tijdelijke verlenging van doorverkoopregeling in de overdrachtsbelasting met betrekking tot woningen van zes maanden naar twaalf maanden. De doorverkoopregeling houdt in dat als een woning in het kalenderjaar 2011 voor de eerste keer wordt verkregen, een opvolgende verkrijging van deze woning binnen twaalf maanden slechts in de heffing van overdrachtsbelasting wordt betrokken voor zover de waarde of tegenprestatie van de opvolgende verkrijging die van de eerste verkrijging overtreft.
  • een tijdelijke verlenging met een jaar van de maximumtermijn voor de hypotheekrenteaftrek van de leegstaande voormalige eigen woning en de leegstaande toekomstige eigen woning al of niet in aanbouw. In beide gevallen geldt de verlenging van deze termijnen voor de duur van twee jaar. Per 1 januari 2013 gaat voor beide situaties de normale termijn weer gelden.
  • een herleving van de hypotheekrenteaftrek voor de leegstaande voormalige eigen woning na afloop van tijdelijke verhuur totdat de maximumtermijn voor de hypotheekrenteaftrek is bereikt. Deze regeling kent een tijdelijk karakter voor de duur van twee jaar en vervalt ingevolge het Belastingplan 2010 per 1 januari 2012. Het kabinet stelt voor de looptijd met een jaar te verlengen. Hierdoor is de regeling ook in 2012 nog van toepassing en vervalt de regeling pas per 1 januari 2013.

De niet-fiscale maatregelen betreffen:

  • een verlenging van de verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie ( 350.000) met een jaar; en
  • de inzet van door gemeenten teruggestorte middelen – van eerder aan hen toegekende subsidies voor monumentenzorg maar die niet (tijdig) werden uitgevoerd- voor woningbouwprojecten.

De totaal begrote kosten van de fiscale maatregelen bedraagt  195 mln en vindt plaats uit een tijdelijke maatregel incidentele energie-investeringsaftrek uit het aanvullend beleidsakkoord waarop minder beroep is gedaan dan verwacht.

Bron: Ministerie van Financiën, 30-8-2010, nr. AFP/2010/364U.

Over belastingvragen

Ervaren belastingadviseur
Dit bericht werd geplaatst in Inkomstenbelasting, Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s