Partnerloze ex onder lager tarief

Onlangs heeft de demissionaire minister van Financiën enkele nieuwe goedkeuringen gegeven zodat in bepaalde situaties een gunstiger tarief erfbelasting van toepassing is.

De eerste nieuwe goedkeuring ziet op situatie waarin twee echtgenoten van tafel en bed zijn gescheiden. Sinds 1 januari 2010 beschouwt de Belastingdienst dergelijke echtgenoten voor de berekening van de erfbelasting als ongehuwden. Als iemand erft van zijn van tafel en bed gescheiden echtgenoot is dus volgens de wet het tarief voor derden van toepassing. Dit derdentarief bedraagt 30% over de eerste schijf van € 118.000 en 40% over het meerdere. Voor gehuwden gelden tarieven van 10% over de eerste schijf en 20% over het meerdere. De minister vindt dit verschil ongewenst hoog. Daarom keurt hij goed dat verkrijgingen uit de nalatenschap van een tafel en bed gescheiden echtgenoot onder het tarief voor partners vallen, mits beide echtgenoten op het moment van overlijden van een van hen geen partner hadden. Let op , de vrijstelling voor partners van € 600.000 is niet van toepassing!

In hetzelfde besluit maakt de minister nog iets duidelijk. Deze uitleg ziet op de situatie waarin een kind aan een ouder of een ouder aan een gehandicapt kind mantelzorg verleent. In een dergelijke situatie kunnen ouder en kind voor de berekening van de erfbelasting als partners kwalificeren, mits de mantelzorgverlener een zogenoemd mantelzorgcompliment ontvangt. Een mantelzorgcompliment is een uitkering die de mantelzorgverlener ontvangt vanwege de door hem verleende zorg in het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin de zorgbehoevende is overleden.

Bron: ministerie van Financiën, 5 juli 2010, DGB/2010/872m

Over belastingvragen

Ervaren belastingadviseur
Dit bericht werd geplaatst in Erf- en schenkbelasting en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s