Wat met de FOR?

Ondernemers die aan het urencriterium voldoen hebben de mogelijkheid om doormiddel van dotaties aan hun oudedagsreserve (FOR) belastinguitstel te krijgen. Dit uitstel kan worden gebruikt voor een oudedagsreserve  op te bouwen. De vraag is hoe daarmee omgegaan kan worden in mindere tijden.

Allereerst een misverstand. Doteren aan de FOR levert (anders dan bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek of de MKB-winstvrijstelling) geen afstel van belastingheffing maar uitstel van belasting. De dotaties die aan de FOR worden toegevoegd zullen later (uiterlijk op het moment van staken van de onderneming) weer bij het inkomen bijgeteld moeten worden, zodat er alsnog belasting over moet worden betaald. Onmiddellijke afrekening kan worden voorkomen door het bedingen van een lijfrente, maar daarvoor moeten wel de financiële middelen aanwezig zijn. U kunt (grote) problemen aan het einde van uw ondernemersbestaan voorkomen  door tijdens de rit uw FOR dotaties al af te storten. Daarmee is dan op het moment van staken de fiscale claim al weggewerkt of in ieder geval sterk verminderd.

Verder is van belang dat u niet verplicht bent om aan de oudedagsreserve te doteren. U bepaalt ieder jaar opnieuw – afhankelijk van uw resultaat – of u in aanmerking wenst te komen voor deze manier van belastinguitstel. Zijn uw resultaten niet al te hoog dan levert doteren slechts weinig of geen voordeel op. Sterker nog: als u op dit moment doteert bij een laag tarief en de vrijval te zijner tijd plaatsvindt tegen een hoog tarief, dan kan doteren mogelijk nadelig uitpakken! Doteren aan de FOR dient dan ook geen automatisme te zijn, maar ieder jaar zorgvuldig bekeken te worden.

Tot slot wil ik nog twee opmerkingen maken over de FOR. In de eerste plaats bent u niet verplicht om te doteren, maar als u wel doteert dient u volledig gebruik te maken van het bedrag dat u kunt doteren. Een gedeeltelijke dotatie (bijvoorbeeld tot een bedrag dat uw inkomen niet meer in de hoogste schijf wordt belast) is niet toegestaan. In de tweede plaats zou het wellicht aantrekkelijk zijn om in slechte tijden, waarin uw onderneming met verlies draait en winsten dus met dit behaalde verlies weggepoetst zouden kunnen worden, uw in de voorbije jaren opgebouwde FOR vrij te laten vallen. Geen beter moment dan nu zou je zeggen. Dit plan, hoe begrijpelijk ook, werkt niet. Men kan de oudedagsreserve niet naar believen vrij laten vallen. Vrijval kan slechts plaatsvinden op limitatief opgesomde gronden en de keuze voor vrijval zit daar niet bij. Wel kan men de vrijval van de oudedagsreserve forceren door de onderneming te staken, maar dat is in de meeste gevallen een te ingrijpende stap.

Over belastingvragen

Ervaren belastingadviseur
Dit bericht werd geplaatst in Inkomstenbelasting en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s