Schenken middels een periodieke gift

Fiscaal kan er op twee manieren geschonken worden aan een goed doel. Natuurlijk kan er gewoon een bedrag overgeschreven worden naar de bankrekening van het goede doel. Dit is de meest voorkomende situatie. De tweede manier bestaat uit een schenking middels een periodieke gift. De fiscale gevolgen van beide varianten kunnen heel verschillend zijn. De regels waarbinnen aftrek mogelijk is, zijn namelijk niet dezelfde. In sommig situaties is de keuze voor de periodieke gift daarom aan te bevelen.

Beide ‘soorten’ giften komen in principe voor aftrek in box I in aanmerking. Echter voor de ‘gewone’ gift geldt een drempel. Er is pas sprake van een aftrek voor zover de giften boven de drempel uitkomen. Deze drempel bedraagt minimaal € 60 of als dit meer is 1% van het verzamelinkomen voor toepassing van de persoonsgebonden aftrek. Het maximum van de aftrek bedraagt vervolgens 10% van het verzamelinkomen voor toepassing van de persoonsgebonden aftrek.

Met andere woorden: de aftrek van de ‘gewone’ gift is aan een maximun en een minimum gebonden die een daadwerkelijke belastingaftrek kunnen frustreren. Dit geldt niet voor de periodieke gift! Dit gegeven maakt het in veel gevallen aantrekkelijk om te schenken via de periodieke gift.

Een periodieke gift is een notarieel vastgelegde gift in de vorm van een lijfrente. Verder is het een vereiste dat de periodieke gift voor minimaal 5 jaar moet worden vastgelegd. Dit kan een nadeel zijn. Ook is een gang naar de notaris noodzakelijk. Vaak neemt de begunstigde wel de kosten van de notaris voor haar/zijn rekening.

Over belastingvragen

Ervaren belastingadviseur
Dit bericht werd geplaatst in Erf- en schenkbelasting, Inkomstenbelasting en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s