Trage fiscus betaalt minder rente onder nieuw kabinet

Wie nog geld terugkrijgt van de fiscus, krijgt binnenkort over het nog niet ontvangen bedrag van de teruggave een stuk minder rente. Dat is het voornemen van het nieuwe kabinet, vermeld het concept regeerakkoord van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV. Particulieren en ondernemers die geld te vorderen hebben van de fiscus, bijvoorbeeld naar aanleiding van een ingediende aangifte inkomstenbelasting, krijgen 2,5 procent heffingsrente vergoed over de periode dat het geld waar ze recht op hebben nog niet is bijgeschreven op hun bankrekening. Die rente wordt betaald, omdat de belastingplichtige tijdens de vaak maandenlange wachtperiode het geld niet op een spaarrekening kan zetten en daardoor renteopbrengsten mis loopt.

Het kabinet wil nu de heffingsrente die de fiscus betaalt met een vaste 1,5 procent verlagen: bij de huidige rentestand zou die rente op 1 procent uitkomen. De rente de andersom door de fiscus wordt ingevorderd, de invorderingrente, als de fiscus nog geld te vorderen heeft van de belastingplichtige, blijft ongewijzigd. Vanaf 2013 verwacht het kabinet op die manier geld te gaan besparen. In 2017 moet deze maatregel structureel 344 miljoen per jaar opleveren. Gevolgen voor de belastingplichtigen lijken beperkt. Op een aanslag inkomstenbelasting kost deze maatregel waarschijnlijk enkele euro’s tot enkele tientjes.

commentaar: weer een maatregel die niet eerlijk is en onevenwichtig kan niet zo snel een reden vinden die deze maatregel rechtvaardigt, is gewoon een ordinaire bezuiniging, ben benieuwd wanneer de eerste bezwaren komen

Over belastingvragen

Ervaren belastingadviseur
Dit bericht werd geplaatst in Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s