Bezwaar maken betekent niet dat er automatisch uitstel van betaling wordt verleend

De ondernemer die bezwaar maakt tegen een belastingaanslag, kan er niet zonder meer van uit gaan dat hij uitstel van betaling krijgt voor het betwiste deel van het belastingbedrag. Dat vergt een afzonderlijk verzoek, in te dienen bij de ontvanger. De Belastingdienst behandelt een bezwaarschrift uitsluitend als een – impliciet – verzoek om uitstel van betaling als dat bezwaarschrift aan diverse vereisten voldoet.

BV X kreeg een naheffingsaanslag BTW opgelegd. Die aanslag had op 8 november 2009 betaald moeten zijn. BV X maakt op 1 december 2009 – tijdig – bezwaar tegen de naheffingsaanslag. De BV betaalde niets op de naheffingsaanslag, ook niet nadat zij daarvoor een aanmaning had ontvangen. Op 5 december 2009 (!) werd een dwangbevel betekend aan BV X, waarbij € 2.580 aan betekeningkosten in rekening werd gebracht. BV X wilde die kosten niet betalen: zij stelde dat haar bezwaarschrift – dat tijdig was ingediend – met zich meebracht dat de verplichting tot betaling werd opgeschort.

Rechtbank Breda was het daar mee eens, maar Hof Den Bosch en de Hoge Raad niet.
Het Hof besliste dat de Belastingdienst een bezwaarschrift – vanaf 1 januari 2005 – uitsluitend als een verzoek om uitstel van betaling moet behandelen als dat bezwaarschrift voldoet aan de vereisten zoals die in de Leidraad Invordering zijn vermeld. Die vereisten zijn dat het bezwaarschrift gemotiveerd onderbouwd is, met een berekening en dat daarbij exact is aangegeven wat het bestreden deel van de aanslag is.
In de berechte casus voldeed het bezwaarschrift niet aan die vereisten, zodat de betalingsverplichting niet was opgeschort. De ontvanger had de betekeningkosten van € 2.580 terecht in rekening gebracht. De Hoge Raad was het eens met die beslissing.

Commentaar: bij het indienen van een bezwaarschrift altijd tevens verzoek doen om uitstel van betaling zo voorkom je betekeningkosten van een dwangbevel

Over belastingvragen

Ervaren belastingadviseur
Dit bericht werd geplaatst in Formeel belastingrecht, Inkomstenbelasting, Loonbelasting, Omzetbelasting, Vennootschapsbelasting, ZZP en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s