Hiaat in regels scheiding gefixt

De fiscale regels rond de hypotheekrenteaftrek bij echtscheidingen blijven toch gehandhaafd. Door een nieuwe definitie van het begrip ‘fiscaal partner’ dreigden getrouwde echtparen die in scheiding liggen en waarvan de man of de vrouw het koophuis al had verlaten, een deel van de hypotheekrenteaftrek te verspelen. Dat gebeurt nu toch niet.

Volgens de staatssecretaris van Financiën is gebleken dat dit nieuwe partnerbegrip een onbedoelde uitwerking kent in de zogenoemde echtscheidingsregeling in het eigenwoningregime. Wanneer mensen gaan scheiden en dus ook gescheiden gaan wonen, zijn zij niet langer fiscaal partner. Maar als bijvoorbeeld de man de echtelijke woning ‘duurzaam verlaat’, dus met de bedoeling daar niet terug te keren, kan hij gedurende 24 maanden toch profiteren van de hypotheekrenteaftrek van de echtelijke woning. Dat is een soort tegemoetkoming die nu nog in de wet is verankerd.

Op 1 januari wijzigt de wet rond het fiscaalpartnerbegrip. De hypotheekrente voor de man of vrouw die al uit huis was, dreigde daarmee te verdwijnen. Dat is relevant voor duizenden mensen. In Nederland zijn er jaarlijks 35.000 echtscheidingen. Als slechts een fractie van hen een deel van zijn hypotheekrenteaftrek zou mislopen, gaat het over een bedrag van vele tientallen miljoenen euro’s. Bovendien zouden mensen mogelijk langer bij elkaar moeten blijven omdat ze het niet kunnen betalen om uit elkaar te gaan. ‘Dit acht het kabinet ongewenst’ staat in een nota van de staatssecretaris. De echtscheidingsregeling wordt daarom zo aangepast dat bij gehuwden, evenals onder de tot 1 januari 2011 geldende regeling het geval is, de echtscheidingsregeling geldt vanaf het moment dat sprake is van duurzaam gescheiden leven.

 

Over belastingvragen

Ervaren belastingadviseur
Dit bericht werd geplaatst in Inkomstenbelasting en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s