Maximumaftrek afsluitprovisie hypotheek: € 3.630 per partner

Een ondernemer die een hypothecaire lening afsluit ter financiering van de eigen woning en daarvoor afsluitprovisie moet betalen, kan die provisie direct in aftrek brengen in box 1. De afsluitprovisie is geen vooruitbetaalde rente. De aftrek ineens is gemaximeerd: maximaal mag maar 1,5% van de lening in aftrek worden gebracht met een maximum bedrag van € 3.630. Dat laatste bedrag geldt per partner, dit heeft de Belastingdienst onlangs bekend gemaakt.

Ondernemer X en zijn partner schaften een eigen woning aan. Voor de financiering sloten zij samen een hypothecaire lening af van € 600.000. Hierover dienden ze € 5.500 aan afsluitprovisie te betalen. In hun aangiften inkomstenbelasting gaven ze het volledige bedrag op, als aftrekbare kosten van hun eigen woning. De inspecteur weigerde de aftrek: hij motiveerde zijn afwijzing, dat volgens de wet de aftrek niet meer kon zijn dan € 3.630. De belastingadviseur van ondernemer X was het hier niet mee eens en ging in bezwaar. Hij stelde dat het maximum van € 3.630 niet per echtpaar, maar per individuele belastingplichtige geldt omdat de belastingwet in beginsel moet worden toegepast per afzonderlijke belastingplichtige. Echter de inspecteur was niet op andere gedachten te brengen. De afspraak werd gemaakt om deze rechtsvraag aan de belastingrechter voor te leggen, en met sprongcassatie snel het oordeel van de Hoge Raad daarover te krijgen. Maar zover kwam het niet, de inspecteur legde de zaak alsnog voor aan de kennisgroep “eigen woning” van de belastingdienst en die kwam tot de conclusie dat het absolute maximum van  € 3.630 niet per woning maar per belastingplichtige geldt.

Over belastingvragen

Ervaren belastingadviseur
Dit bericht werd geplaatst in Inkomstenbelasting en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Maximumaftrek afsluitprovisie hypotheek: € 3.630 per partner

  1. Pingback: Maximumaftrek afsluitprovisie hypotheek: € 3.630 per partner | mbadirect

  2. mbadirect zegt:

    Prima artikel. Ik heb een link geplaatst op mijn blog: http://mbadirect.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s