BTW-forfait op privégebruik auto: 2,7% van de cataloguswaarde

De BTW-afdracht op privégebruik auto van de zaak is op 1 juli 2011 ingrijpend gewijzigd. Het privégebruik van een auto van de zaak wordt door de ondernemer zelf of zijn personeel, bij gratis ter beschikking stellen van de auto, aangemerkt als een fictieve dienst. Waar wordt de BTW over verschuldigd? Over het werkelijke privégebruik; woon-werkverkeer geldt daarbij als privégebruik. Ter voorkoming dat de ondernemer het werkelijke privégebruik moet bijhouden (registreren) heeft Financiën goedgekeurd dat de BTW over die fictieve dienst forfaitair wordt vastgesteld op 2,7% van de cataloguswaarde van de auto (inclusief BTW en BPM).

Per 1 juli 2011 heeft Financiën de BTW afdracht over privégebruik auto van de zaak ingrijpend gewijzigd: zie mijn blog van 23 juni 2011 http://t.co/3e6Ygay. Doorslaggevend is dat de BTW op het privégebruik ontkoppeld is van de (variabele) bijtelling voor de auto van de zaak voor de heffing van loon- en inkomstenbelasting. Het werkelijke privégebruik is de maatstaf waarover BTW wordt verschuldigd. Verder behoort tot het privégebruik ook het woon- werkverkeer. Voor de loon- en inkomstenbelasting geldt dat wel als zakelijk autogebruik. Om het werkelijke privégebruik te kunnen vaststellen dient een sluitende kilometeradministratie te worden opgesteld per auto. Ter beperking van de administratieve lasten en de uitvoeringskosten keurt Financiën goed dat de BTW forfaitair wordt vastgesteld op 2,7% van de cataloguswaarde (inclusief BTW en BPM) van de auto. De ondernemer die gebruik maakt van deze goedkeuring kan in eerste instantie de BTW die drukt op de autokosten als voorbelasting in aftrek brengen. Vervolgens moet hij in het laatste belastingtijdvak van het kalenderjaar het forfait voor privégebruik toepassen en de verschuldigde BTW op het privégebruik aangeven. Als de auto niet het volledige kalenderjaar voor privé doeleinden ter beschikking staat, moet de BTW naar tijdsgelang worden berekend.

Opmerking Het forfait van 2,7% is in vergelijking tot de oude regeling voordelig voor duurdere auto’s met een hoge bijtelling voor privégebruik. Een auto met een cataloguswaarde van € 50.000, met 25% bijtelling kostte aan BTW-afdracht op jaarbasis € 1.500 (12% van 25% van € 50.000). Onder de nieuwe regeling is dat € 1.350 (2,7% van € 50.000). Maar bij een bijtelling van 14% kantelt dat: de oude regeling kostte aan BTW € 840 (12% van 14% van € 50.000, onder de nieuwe regeling is dat privégebruik€ 1.350. Het verschil wordt nog groter voor auto’s zonder enige bijtelling voor privégebruik, de milieuvriendelijke auto’s met 0% bijtelling, en de auto’s van de werknemers met een verklaring geen privégebruik. Mogelijk gevolg hiervan is dat de werkgever een hogere bijdrage gaat vragen voor het privégebruik om de hogere BTW afdracht te compenseren.

Over belastingvragen

Ervaren belastingadviseur
Dit bericht werd geplaatst in Inkomstenbelasting, Loonbelasting, Omzetbelasting, ZZP en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op BTW-forfait op privégebruik auto: 2,7% van de cataloguswaarde

 1. Bas zegt:

  Beste Jeffrey,

  Hoe zit het met de goedkeuring om van de privé auto 75% van de BTW op de gebruikskosten af te trekken. Bestaat die goedkeuring nog? en zo nee hoe gaan we dan om met de BTW op (het zakelijke deel van) de gebruikskosten van de privé auto?

 2. Rini zegt:

  Het was ook mogelijk om voor de BTW correctie uit te gaan van de werkelijk gemaakte kosten per jaar voor de auto. Is dat nog van toepassing?

  Groeten,

  Rini

 3. Fran zegt:

  Ja, hoe zit dat met de werkelijk gemaakte kosten per jaar? Hier is geen antwoord op gegeven nog maar ik ben daar ook nieuwsgierig naar.

  Ook vraag ik mij af hoe het dan zit met de autokostenfictie bij aanschaf van een marge auto. Voorheen was er dan geen sprake van de 12% maar nu wel dan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s