Volgend jaar wordt het oprichten van een BV gemakkelijker maar fiscaal gezien niet aantrekkelijker

Vanaf volgend jaar wordt het oprichten van een Besloten Vennootschap (hierna BV) voor ondernemers veel eenvoudiger. Een notaris is dan alleen nog maar nodig voor bijzondere constructies.

Het minimum te storten kapitaal van € 18.000 wordt afgeschaft. De administratieve kosten voor het oprichten van een BV neemt hierdoor met 90% af.

Wanneer de nieuwe wet wordt ingevoerd zal bij inbreng in natura de verplichte blokkeringsregeling en de bank- en accountantsverklaring verdwijnen.

Naar verwachting zal medio volgend jaar de wet worden ingevoerd nu het wetsvoorstel al is goedgekeurd door de Tweede kamer en het bij de Eerste kamer ligt ter goedkeuring.

Is het straks voor zelfstandigen aantrekkelijker om in de BV te gaan?

Wordt het nu voor zelfstandigen aantrekkelijker om hun eenmanszaak in te brengen in een BV.

Deskundigen zijn van mening dat dit niet het geval is. Ondanks de daling van de oprichtingskosten van een BV blijft het ondernemen in een eenmanszaak vooral voor kleine ondernemers in veel gevallen aantrekkelijker dan een BV. 

Ondernemen met een eenmanszaak

Kenmerk van het ondernemen in een eenmanszaak, bijvoorbeeld een ZZP-er, is dat de winst die je maakt in principe gelijk is aan het belastbaar inkomen voor de inkomstenbelasting. Afhankelijk van de hoogte van het belastbaar inkomen kan de belastingdruk oplopen naar 52%. Dit is best een hoog tarief maar er zijn allerlei fiscale faciliteiten voor ondernemers om de winst te drukken.

Onderdeel van deze faciliteiten is de ondernemersaftrek welke bestaat uit de zelfstandigenaftrek/startersaftrek. Indien de winst niet hoger is dan € 14.405 bedraagt de ondernemersaftrek (2011)nu nog € 9.484. Dit bedrag loopt geleidelijk terug naar € 4.602 bij een winst groter dan € 59.810.

In 2012 zal de ondernemersaftrek uit een vast bedrag bestaan van € 7.280 ongeacht de hoogte van de winst. Naast de ondernemersaftrek heeft de ondernemer ook nog recht op de MKB-winstvrijstelling van 12% van de winst na afrek van de ondernemersvrijstelling.

Inkomstenbelastingvoordelen

Deze voordelen kunnen aardig oplopen. Bij een winst van bijvoorbeeld € 100.000 bedragen deze aftrekposten samen ruwweg € 21.000. De belastingdruk is nog geen 52% inkomstenbelasting , dit betekent een netto besparing van € 10.500.

De BV heeft deze aftrekposten niet, maar heeft wel lagere belastingtarieven (20- 25 procent) in de vennootschapsbelasting en het lage tarief in box 2 van de inkomstenbelasting.

Vennootschapsbelasting

Indien je onderneemt met een BV, dan betaal je vennootschapsbelasting over de winst die het bedrijf maakt. Over de eerste € 200.000 winst betaal je 20% vennootschapsbelasting, daarna 25%.

Indien je winst uitkeert aan de aandeelhouder, betaal je hierover 25% dividendbelasting. Je salaris wordt betaalt door de BV, waar je inkomstenbelasting over betaalt.

Het verschil in tarieven (inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting) zou een aanleiding zijn om jezelf een zo laag mogelijk salaris uit te keren en een zo hoog mogelijke winst. Echter het uitkeren van salaris aan de directeur groot aandeelhouder (DGA) is aan regels gebonden.

Het salaris van de DGA zal moeten voldoen aan de gebruikelijk loon regeling. Dit betekent dat het salaris mimimaal € 41.000 bedraagt of als dat hoger is minstens 70% van een markconform salaris voor iemand die dezelfde functie uitoefent die geen BV heeft.

Voor de DGA die nagenoeg zelf voor alle omzet van de BV zorgt is de zogenaamde afroommethode van toepassing. In het kort betekent dit dat 70% van de winst voor salaris als salaris moet worden opgenomen.

Een voorbeeld: stel dat winst voor salaris € 100.000 bedraagt dan zal er € 70.000 worden uitgekeerd. Er resteert dan nog € 30.000 om winst (dividend) uit te keren. Dat is dus niet voordeliger fiscaal gezien dan een eenmanszaak.

In het geval dat de DGA een salaris van € 41.000 mag uitkeren, dan blijft er € 59.000 over om als dividend uit te keren en komt het omslagpunt voor de BV snel dichterbij.

Je bent als DGA niet verplicht om dividend uit te keren, je mag het in de reserves van de BV laten staan. Echter de winst uit een eenmanszaak wordt volledig belast, dus is het wel fair om bij de berekening aan te nemen dat er dividend is uitgekeerd.

Omslagpunt ondernemen in eenmanszaak of BV

Wanneer wordt het nu aantrekkelijk om te ondernemen vanuit een BV? Dat hangt af van wat jezelf aan salaris uitkeert, en wat resteert als dividend.

Wat ook een rol speelt is dat je dividend niet meteen hoeft uit te keren en ook privé-aftrekposten zijn van invloed in het bepalen van jouw persoonlijke omslagpunt als ondernemer.

Omdat veel factoren een rol spelen is een vergelijking om het omslagpunt te bepalen  niet eenduidig aan te geven. Als ik dan toch een poging waag kan je als richtlijn nemen dat bij winsten vanaf € 120.000 het raadzaam is om een en ander door te laten rekenen.

Aansprakelijkheid

Het oprichten van BV hoeft niet altijd puur uit fiscale overwegingen te zijn voortgekomen. Aansprakelijkheid kan ook een reden zijn om een BV op te richten. Een BV heeft beperkte aansprakelijkheid. Ga je als eenmanszaak failliet dan ben je ook persoonlijk failliet. Schuldeisers kunnen je ook in privé aanspreken. Ben je in gemeenschap van goederen gehuwd dan kunnen schuldeisers ook het vermogen van je partner aanspreken.

Het wordt nu wel aantrekkelijker om een BV op te richten maar fiscaal gezien is het niet aantrekkelijker voor ondernemers om over te stappen naar een BV.

Conclusie

Wees gewaarschuwd de voordelen die een Flex BV biedt, zijn niet de factoren die van invloed zijn op de keuze eenmanszaak of BV.

Om een indicatie te geven: een ondernemer met een winst van € 41.000 betaalt in een BV bijna € 4.500 meer belasting dan in een eenmanszaak. De Flex BV verandert  daar niks aan. Kom niet in de verleiding.

Over belastingvragen

Ervaren belastingadviseur
Dit bericht werd geplaatst in Inkomstenbelasting, Loonbelasting, Vennootschapsbelasting en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Volgend jaar wordt het oprichten van een BV gemakkelijker maar fiscaal gezien niet aantrekkelijker

 1. Door toepassing van de FOR (Fiscale Oudedag Reserve) is het bovendien in een eenmanszaak en v.o.f. ook mogelijk om winst te reserveren, maar dan moet dit ooit worden omgezet in een lijfrente, terwijl de winstreserve in een BV ook mag worden aangewend voor investeringen.
  Echter, bij de BV zal het de bedoeling zijn om uit die investering weer winst te behalen en als de DGA deze winst ooit wil genieten zal er toch via Box II met de fiscus moeten worden afgerekend of men moet een stamrecht BV oprichten om een gedeelte van de winst of de gehele stakingswinst te reserveren voor pensioen of nieuwe activiteiten.
  Nog een opmerking: de door u genoemde dividendbelasting wordt verrekend met de inkomstenbelasting; het is een voorbelasting op de inkomstenbelasting voor Nederlandse DGA’s.
  “Het minimum te storten kapitaal van € 18.000 wordt afgeschaft. De administratieve kosten voor het oprichten van een BV neemt hierdoor met 90% af.” -U bedoelt o.a. de oprichtingskosten van de notaris? Veel mensen zien namelijk de kapitaalstorting als kosten, terwijl dit kapitaal weer vrijvalt bij verkoop of liquidatie van de BV (door opheffing of faillissement).

 2. Naast de fiscale voor- of nadelen speelt voor veel ondernemers ook de afscherming van privévermogen door een BV een rol, evenals de mogelijkheden tot uitbreiden met nieuwe besloten vennoten (en hun kapitaal), holdingconstructies en overname opties.
  Verder kan een BV-status meer uitstraling aan een bedrijf geven.
  De verplichte kapitaalstorting is voor velen een struikelblok om dit te realiseren.

 3. Mijn commentaar is bedoeld als positieve aanvulling op dit goed geschreven stuk.
  Ik kon niet “like-en”, daarvoor moest ik dan inloggen.

 4. Anton zegt:

  Wordt het ook weer mogelijk als de nieuwe wet is ingevoerd om aandelen van een B.V. “ondershands” te verkopen, dus zonder langs een notaris te gaan? Zoals het tot 1992 het geval was?

 5. Bart Uelen zegt:

  Beste Jeffrey,
  Interessant nieuws over afschaffing van de 18 K aan oprichtingsbedrag voor een BV komend jaar. Maakt het de ondernemer(s) wat makkelijker. Los van de financiele voordelen van een 1-manszaak versus een BV is voor mij de scheiding tussen zakelijk en prive de belangrijkste reden een BV aan te houden. Ben benieuwd wanneer de wet volgend jaar ingaat.
  Groet, Bart, Bijou Consulting b.v.

 6. Cees Jonker zegt:

  Heldere en duidelijke uitleg. Echter een ondernemer moet zich niet alleen door belasting vermindering laten leiden. Factoren als bescherming privé kapitaal, beperken c.q. verdelen risico, wat is gebruikelijk in een bepaalde branche en waar geven de (potentiële) klanten de voorkeur aan zullen waarschijnlijk zwaarder wegen in de keuze BV of niet.
  Cees Jonker, CFJAdvies B.V>

 7. maarten smidt zegt:

  is de toetsing om een bv te beginnen, “verklaring van goedgedrag”: en daar bedoel ik in dit geval mee, ben je in de afgelopen 5 jaar met een bv failliet gegaan nu ook minder streng geworden?

 8. Floris zegt:

  Voor € 4.500,- extra belasting “koop” je zoals het er nu naar uitziet met de flex BV extra zekerheid. De zekerheid dat het privé vermogen en zakelijk vermogen niet door elkaar gehaald kan worden.

  In deze rare economische tijden lijkt bescherming een basisprincipe van ondernemerschap. Jammer alleen dat hier zo weinig aandacht aan wordt besteed.

  De VOF is een gedrocht. Wellicht dat Flex BV’s de plaats in kunnen nemen van de vennoten…

  • € 4.806 indien men geen recht heeft op startersaftrek bij een eenmanszaak en geen gebruik maakt van de FOR en zonder rekening te houden met Zvw (FOR heeft invloed op basisbedrag Zvw).

  • Zvw wordt berekend over “Belastbare winst uit onderneming”, dit is de winst min de ondernemersaftrek (zoals zelfstandigenaftrek) en MKB-vrijstelling.
   Je kan dus stellen dat een DGA ook meer Zvw betaalt.
   Het maximale bijdrage inkomen voor 2012 gaat fors omhoog van € 33.427 naar € 50.064

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s