Afschaffing minimum aandelenkapitaal en de Fiscale consequenties voor de Flex BV

Inkomstenbelasting: box II of box III

Normaal gesproken wordt het rendement op aandelen dat wordt genoten door de aandeelhouder/natuurlijk persoon belast in de inkomstenbelasting als inkomen uit aanmerkelijk belang (box II: tarief 25% van het behaalde rendement) of als inkomen uit sparen en beleggen (box III: tarief 1,2% van de waarden van de aandelen).

Er is sprake van een aanmerkelijk belang als een aandeelhouder van een BV minimaal 5% van alle aandelen in zijn bezit heeft of minimaal 5% van een bepaalde aandelen soort.

Van een aparte soort is sprake indien deze aandelen voor fiscale doeleinden verschillen voor wat betreft het stem- en/of winstrecht. Dit heeft als gevolg dat bijvoorbeeld de door een BV uitgereikte stemrechtloze aandelen vallen in Box II in plaats van in Box III.

Een gevolg van de afschaffing van het minimumkapitaal van € 18.000 is dat de aanmerkelijkbelanghouder een extra bedrag onbelast uit een BV kan halen. Op die manier kan het minimumkapitaal van € 18.000 onbelast (zonder dat de aanmerkelijk-belanghouder dat uit de dividendreserve hoeft uit te keren) aan de aandeelhouder worden terugbetaald. Dit levert de aandeelhouder een eenmalige belastingvoordeel op van € 4.500 (25% van € 18.000), omdat deze uitkering niet belast wordt tegen het aanmerkelijk belang tarief van Box II (tarief 25%).

Over belastingvragen

Ervaren belastingadviseur
Dit bericht werd geplaatst in Aangifte inkomstenbelasting, Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s